Nyheter 2021

NYHET i Rötterbokhandeln

Släktforska i Tyskland

Släktforska i Tyskland

Släktforska i Tyskland ger en grundläggande vägledning i hur du
hittar rätt i arkiven i Tyskland och
tidigare tyska områden tillsammans
med en inblick i tysk historia.

Att släktforska i nuvarande eller
tidigare tyska områden skiljer sig från
att släktforska i Sverige. Det finns dop-, vigsel och dödböcker, men till exempel
inga husförhörslängder. De tyska trossamfunden, främst protestantiska, katolska och judiska, har fört egna kyrkböcker.

Tyskland har genom historien varit svårt drabbat av krig och gränsförändringarna har varit många. Många kyrkböcker har därför förstörts eller hamnat i andra länders arkiv. Men trots detta är det bevarade materialet synnerligen stort och en spännande utmaning för släktforskaren.

Boken är ett samarbete mellan Sveriges Släktforskarförbund och dess tyska motsvarighet, Deutsche Arbeitsgemeinschaft genealogischer Verbände (DAGV).

PRIS: 229 kronor         Medlemspris: 199 kronor

—————————————————————————————————————

Sveriges Dödbok nr 8
är nu åter i Rötter Biblioteket januari 2022.

Sveriges Dödbok 8 för Åren 1830–2020


Sveriges dödbok 8 innehåller uppgifter
(namn, födelse- och dödsdatum m.m.)
om mer än 15 miljoner människor åren 1830–2020

Databasen levereras som USB i en lyxig ask och fungerar bara på PC.

———————————————————————————-

Uppdaterad upplaga 2021 – Vägen till dina rötter!

Vägen till dina rötter är en grundläggande handbok i släktforskning.

Författare är Ewa Runesdotter (tidigare Nilsson), erfaren kursledare- som efter en introduktion till släktforskning ger läsaren en stegvis genomgång av vad man kan få reda på, hur man hittar det och hur man hanterar informationen.

Boken tar också upp de nya förutsättningar som gäller idag, med digitaliserade arkiv, databaser och dna. Den trycker också på vikten av källor, källkritik, ifrågasättande och mycket annat.

NÅGRA KAPITELRUBRIKER:

  • Dokumentera, arkivera och presentera forskningVägen till dina rötter
  • Arkiven sparar och vårdar
  • Källkritik och källhänvisningar
  • Att läsa kyrkböcker
  • Juridiska arkiv och bouppteckningar
  • Udda handlingar i kyrkoarkiven
  • Att leta efter emigranter
  • Med rötter i andra länder
  • Utanför kyrkböckerna
  • Nya möjligheter

Medlemspris: 220 KR

Beställs på Bokhandeln Rötter

———————————————————————————-

NYTT

Letar du efter smeder i släkten?
Då kanske du  hittar dem i den nya versionen av smeddatabasen, SMED12, som precis har släppts av Föreningen för Smedsläktsforskning.

Släktens smeder engagerar många släktforskare. Bland smederna hittar vi många tidiga invandrare och i källorna kan man hitta spännande detaljer om deras arbete. De hörde nämligen till en jämförelsevis rörlig grupp och kan därför vara svåra att spåra i släktforskningen. 

2021 års utgåva av smeddatabasen, som ges ut på USB-minne, innehåller denna gång två versioner – en för PC och en för Mac. Pris: 350 kronor.

Förutom sedvanliga rättelser och kompletteringar har databasen sedan
den förra utgåvan utökats med 11 000 personer.
Totalt innehåller den nu drygt 330 000 personer.

Direktlänk till Smed 12 i RötterbokhandelnSmeddatabasen 12

Smeder vid Stjernfors, Värmland, 1897.
Foto: Gustaf W:son Cronquist/Tekniska museet

—————————————————————————————————————

SVT söker dig med olöst familjegåta till nytt släktforskningsprogram.
dna pixabay fri

Letar du efter en okänd förälder eller har du en olöst familjegåta som du söker svar
på? SVT söker just nu personer som vill få hjälp med DNA-spårning i en ny tv-serie.

Under hösten och vintern kommer SVT att arbeta med en helt ny programserie om DNA-teknikens oanade möjligheter, där erfarna DNA-spårare och släktforskare står redo att hjälpa dig som vill hitta en okänd far, ett syskon eller en annan nära familjemedlem.

Är du intresserad av att delta? Maila in din historia till dnaserie@svt.se
—————————————————————————————————————

De jagar sina rötter i TV i höst och vinter.

Vemtrordu1

Den nya säsongen sänds på Kanal 5 med start den 1 september. Den populära programserien Vem tror du att du är? har nämligen återuppstått i kanal 5.

Nu är det snart dags för oss att följa med Felix Herngren, Linnea Henriksson, Markus Aujalay, Carolina Gynning, Johan Ulveson och Maria Lundqvist på deras resor bakåt i släktleden.

Det är Discovery+ som numera producerar det klassiska släktforskningsprogrammet Vem tror du att du är? och precis som i tidigare säsonger är det sex svenska kändisar som med hjälp av experter på släktforskning får veta mer om sina rötter. Discovery+ lovar att det blir “personligt, omtumlande, spännande, och med många skratt och tårar”.

Vem tror du att du är? är en internationell tittarsuccé som för första gången sändes i Storbritannien 2004. Den svenska versionen hade premiär 2009 och fick totalt nio säsonger på SVT innan programmet lades på is 2016.

—————————————————————————————————————

Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping

När det fruktansvärda dubbelmordet i Linköping kunde klaras upp efter 16 långa år var det en släktforskare som stod för genombrottet. Peter Sjölund gick 200 år bakåt i tiden och byggde ett släktnät som lyckades ringa in mördaren, som greps och erkände direkt.

En lagändring hade gjort det möjligt att använda släktforskningsdatabaser och för första gången i Europa kunde ett mord klaras upp med den banbrytande metoden, ett genombrott som kan bli viktigare än fingeravtrycket. Nu väntar en lång rad kalla fall på sin lösning.

Det här är boken om jakten som ledde fram till att Peter Sjölund kunde identifiera mördaren. Men också om alla liv som slogs i spillror av morden den där oktoberdagen 2004 och de anhörigas långa väntan på ett svar.

Journalisten Anna Bodin har följt Peter Sjölund från allra första början. Här är deras unika berättelse om jakten som satte punkt för den största mordutredningen i Sveriges historia efter Palmemordet.

OM FÖRFATTARNA

Anna Bodin är reporter på DN sedan 1998. Hon har en bakgrund som kriminalreporter, allmänreporter och socialreporter. Anna Bodin har följt Peter Sjölunds arbete sedan våren 2019.

Peter Sjölund är Sveriges främste expert på DNA-släktforskning. Han har tidigare utkommit med flera böcker om släktforskning, till exempel Från DNA-test till släktträd och Släktforska med DNA.

Pris: 229 kr.

Länk: https://www.rotterbokhandeln.se/product.html/genombrottet-sa-loste-slaktforskaren-dubbelmordet-i-linkoping

——————————————————————————–

Nyhet från Rötterbokhandeln – DNA Arbetsbok

UPPDATERING: SLUTSÅLD!
Det var många som ville köpa arbetsboken, så nu är den tyvärr slutsåld för den här gången.
Ny leverans väntad i mitten av augusti 2021!  

DNA Arbetsbok

Du som håller på med DNA-släktforskning har säkert märkt att det, på gott och ont, blir mycket information att hålla reda på.

För att göra det enklare att få översikt har DNA-experten Linda Kvist tagit fram en arbetsbok där du kan fylla i information om upp till 20 DNA-matcher.

Du kan använda den som hjälp när du jobbar med att hitta släktskap med dina DNA-kusiner eller som dokumentation över de släktskap som du har bekräftat. Eller varför inte – både och?
Pris: 219 kr.
Författare Linda Kvist, Förlag DNA-Coachen

Länk: https://www.rotterbokhandeln.se/product.html/dna-arbetsbok

———————————————————————————-

Alla äldre Svenska Dagstidningar
digitaliserade till 2023.

tre snygga tidningssidor3

Wexiö-Bladet, Lunds Weckoblad och Korrespondenten, Landskrona tidning är tre av titlarna du hittar i KB:s växande tidningsdatabas.

För två och ett halvt år sedan fick KB och Riksarkivet ett bidrag på 30 miljoner kronor från Arcadia, en välgörenhetsfond grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Nu utökar Arcadia bidraget med ytterligare 15 miljoner kronor för att projektet ska kunna gå i mål som planerat.

I och med detta kommer arbetet med att digitalisera och fritt tillgängliggöra alla KB:s exemplar av det svenska pressarvet fram till och med år 1906 att kunna slutföras och vara klart den 1 september 2023.

Guldgruva för släktforskare

Redan nu är Svenska dagstidningar en rik källa till information och ett mycket uppskattat verktyg för forskare, journalister, den intresserade allmänheten och inte minst släktforskare. När projektet är slut så kommer hela den svenska riks- och lokalpressen fram till och med 1906 att vara fritt tillgänglig för alla.

Prova att fritextsöka på till exempel en släktings namn, en verksamhet som hen drivit eller något annat historiskt som intresserar dig, eller som kan lägga pusselbitar till din släktforskning.

Läs mera på länk: https://www.rotter.se/senaste-nytt/3570-alla-aldre-svenska-dagstidningar-digitaliserade-till-2023

————————————————————–

Nästa version av Dödboken nr 9 kommer år 2023.

Parallellt har arbetet satt igång med utgåvan för 2023 Sveriges dödbok 9
 och registrerare som inte är upptagna med den kommande versionen har redan kommit en bra bit på nästa. Här gäller det att registrera åren 1815-1829.
Nya registrerare som tror sig klara av handstilen i kyrkböckerna dessa år är alltid välkomna, säger Anders Berg.