Nyheter 2021

Nyhet från Rötterbokhandeln – DNA Arbetsbok

UPPDATERING: SLUTSÅLD!
Det var många som ville köpa arbetsboken, så nu är den tyvärr slutsåld för den här gången.
Ny leverans väntad i mitten av augusti 2021!  

DNA Arbetsbok

Du som håller på med DNA-släktforskning har säkert märkt att det, på gott och ont, blir mycket information att hålla reda på.

För att göra det enklare att få översikt har DNA-experten Linda Kvist tagit fram en arbetsbok där du kan fylla i information om upp till 20 DNA-matcher.

Du kan använda den som hjälp när du jobbar med att hitta släktskap med dina DNA-kusiner eller som dokumentation över de släktskap som du har bekräftat. Eller varför inte – både och?
Pris: 219 kr.
Författare Linda Kvist, Förlag DNA-Coachen

Länk: https://www.rotterbokhandeln.se/product.html/dna-arbetsbok

———————————————————————————-

Alla äldre svenska dagstidningar digitaliserade till 2023.

tre snygga tidningssidor3

Wexiö-Bladet, Lunds Weckoblad och Korrespondenten, Landskrona tidning är tre av titlarna du hittar i KB:s växande tidningsdatabas.

För två och ett halvt år sedan fick KB och Riksarkivet ett bidrag på 30 miljoner kronor från Arcadia, en välgörenhetsfond grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Nu utökar Arcadia bidraget med ytterligare 15 miljoner kronor för att projektet ska kunna gå i mål som planerat.

I och med detta kommer arbetet med att digitalisera och fritt tillgängliggöra alla KB:s exemplar av det svenska pressarvet fram till och med år 1906 att kunna slutföras och vara klart den 1 september 2023.

Guldgruva för släktforskare

Redan nu är Svenska dagstidningar en rik källa till information och ett mycket uppskattat verktyg för forskare, journalister, den intresserade allmänheten och inte minst släktforskare. När projektet är slut så kommer hela den svenska riks- och lokalpressen fram till och med 1906 att vara fritt tillgänglig för alla.

Prova att fritextsöka på till exempel en släktings namn, en verksamhet som hen drivit eller något annat historiskt som intresserar dig, eller som kan lägga pusselbitar till din släktforskning.

Läs mera på länk: https://www.rotter.se/senaste-nytt/3570-alla-aldre-svenska-dagstidningar-digitaliserade-till-2023

————————————————————–

Mot en ny version av Dödboken till julen 2021

Just nu känns den kanske avlägsen, men julen kommer – och i år med en fantastisk julklapp till alla släktforskare: En ny version av Dödboken nr 8. 

Det är en jätteinsats av hundratals frivilliga registrerare som ligger bakom den planerade utgivningen av Sveriges dödboks åttonde version. Och än är den inte riktigt klar.

Medan många av oss redan börjar planera för semestern, har Anders Berg, projektledare för Namn åt de döda, bråda dagar.

 Nu i juni pågår ett frenetiskt arbete med att få det sista klart för årets utgåva av Sveriges dödbok och den hoppas vi ju kunna ge ut någon gång i höst och senast till julhandeln, säger han.

Sträcker sig bakåt i tiden

Den senaste versionen av Sveriges dödbok täcker åren 1860-2017 och innehåller namn, födelse- och dödsdatum, civilstånd, dödsförsamling och adress till i stort sett alla svenskar som dog mellan dessa år.

Sveriges dödbok 8 kommer förstås att innehålla personer som tillkommit sedan dess (avlidna åren 2018-2020). Men den kommer också att sträcka sig ytterligare 30 år bakåt i tiden, då skickliga registrerare har kompletterat med avlidna åren 1830-1859.

Redan på väg mot nästa version

Slutspurten med version nummer 8 pågår för fullt, men läget är under kontroll och därför har man i projektet redan nu kunnat påbörja arbetet med nästa version.

 Parallellt har arbetet satt igång med utgåvan för 2023 (Sveriges dödbok 9) och registrerare som inte är upptagna med den kommande versionen har redan kommit en bra bit på nästa. Här gäller det att registrera åren 1815-1829. Nya registrerare som tror sig klara av handstilen i kyrkböckerna dessa år är alltid välkomna, säger Anders Berg.

Sveriges dödbok 7