Emigrantforskning

Emigrantforskning Länkar och Tips

Litteraturtips

  • Emigrantforskning, Sveriges Släktforskarförbunds Handbok 1 –
    av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman.
  • Emigrantforska på nätet – av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman.

Arkiv Digital

  • Svenskar i USA 1940 – Välj Registersökning.
  • Emigranter – Välj Registersökning.
  • Svenskamerikanska kyrkböcker från församlingarna i Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska, Oklahoma, South Dakota och Wisconsin. Välj Arkivsökning, Land USA och sedan den Delstat som du önskar.

Ellis Island – Det är än så länge gratis. För att använda den krävs inloggning med lösenord, som man erhåller efter sedvanlig anmälan. Väl inne går man till fliken ”Passenger search” och får då en sökmeny. Med fyra sökbegrepp som förnamn, efternamn, ungefärligt födelseår samt kön.

Kyrkogårdsregister

SAKA – En förteckning över de svensk-amerikanska kyrkoarkiven, som från 1960-talet och framöver filmades av Svenska Emigrantinstitutet.

  • http://www.swedenamerica.se/     Denna sida är under konstruktion
  • https://www.augustana.edu/swenson       
    Swenson Swedish Immigration Research Center (beläget vid Augustana College i Rock Island, IL) är ett nationellt och internationellt forskningscenter, bibliotek och arkiv för studier av svensk-amerikansk historia och relationer. 

Nyttiga Hemsidor – The USGen Web Projekt – är en hemsida som tillhandahåller information av intresse för släktforskare, stat för stat och Country för Country i USA. Sidorna sköts av volontärer som var och en ansvarar för sina sidor och allt är gratis. Gå till

Svenskamerikanska kyrkböcker – Den lilla föreningen SwedGen försöker också rädda de sönderfallande svenskamerikanska kyrkoböckerna i USA:s svenskbygder genom att resa runt och ny fotografera. SwedGen fotograferar också gravstenar, konfirmationsbilder, medborgarskapshandlingar och tidningar. Listan över fotograferade kyrkoarkiv, kyrkogårdar m.m finns också på SwedGens hemsida.

Större släktdatabaser där man kan leta efter sina emigrerade Anfadrar

 

Sjömän och sjömanshus – En hel del emigranter jobbade sig över till Amerika och Canada. Det var mycket vanligt att en stor del av besättningen på båtar som angjorde amerikansk hamn rymde eller mönstrade av. Så att rederiet inför återresan till Europa tvingades mönstra på ny besättning. De flesta svenska sjömännen var registrerade hos något sjömanshus.

Många av emigranterna ändrade sina namn eller stavningen på namnen, vilket ibland gör det svårare att hitta sin anfader.