ArkivDigital

Släktforskning på riktigt

Nu finns en lärobok för dig som släktforskar med ArkivDigital, Släktforskning på riktigt av Håkan Skogsjö. En pedagogisk vägvisare som guidar dig från de första stegen till de avancerade metoderna. Kostnad 295 kronor.

Boken förklarar hur du släktforskar i originalkällor som kyrkböcker och bouppteckningar och hur du använder de olika register och andra hjälpmedel som finns. Och bäst av allt: Boken är från början till slut skriven ur ett ArkivDigital-perspektiv. Det är ArkivDigitals programvara som hela tiden används och förklaras och som alla exempel utgår från.

Boken inleds med att du söker din närmaste släkt i register som Sveriges befolkning och BiS, Befolkningen i Sverige. Du fortsätter till kyrkböcker och bouppteckningar och går vidare till skattelängder, rättegångshandlingar och militära rullor. Stor vikt läggs vid att förklara moment och metoder och ge tips om hur du undviker förrädiska fallgropar. Den viktiga källkritiken behandlas givetvis.

Olika företeelser som släktforskare stöter på tas upp, som äldre tiders namnskick, mynträkning och tideräkning. Slutligen finns tips om mer udda källmaterial samt råd som hjälper dig att läsa äldre tiders handstilar.

Innehållsförteckningen och ett utförligt sakregister gör det enkelt att orientera sig i boken.

————————————————————————————————————–

Fler poster i AD:s Bouppteckningsregister

bouppteckningsregister AD 20210826 
Så här ser en länkad post i Arkiv Digitals bouppteckningsregister ut. Foto: Arkiv Digital.

Arkiv Digital har fotograferat av i stort sett landets alla bouppteckningar från äldsta tid fram till 1960. Successivt gör företaget även det lättare för oss att hitta rätt bland dem – nyligen uppdaterades registret med nära 100 000 poster.

Efter uppdateringen innehåller släktforskningsföretaget Arkiv Digitals bouppteckningsregister närmare tre miljoner poster.

För de som prenumererar på Arkiv Digitals nätbaserade arkivtjänst är det förstås ett välkommet tillägg. Registret gör det betydligt lättare att hitta rätt bland bouppteckningarna, som kan ligga lite huller om buller i arkiven.

– Alla poster i bouppteckningsregistret leder till en avfotograferad bouppteckning. När du söker i registret och klickar på en person i sökresultatet visas den registrerade informationen tillsammans med en länk till bouppteckningen så du klickar bara på den länken så visas den avfotograferade bouppteckningen och du kan bläddra i den om den består av flera sidor, säger Ann-Louise Paulsson, marknadskoordinator på Arkiv Digital.

Täcker hela landet fram till 1960

Förr var bouppteckningarna en eftertraktad men lite svåråtkomlig källa, utspridd på olika arkiv och platser i landet. Numera är många av dem digitaliserade och tillgängliga på nätet, i Riksarkivets forskarsal. Arkiv Digitals affärsidé är att konkurrera med bildkvalitet och register som gör dokumenten lätta att söka upp. 

– Vi har fotograferat alla bouppteckningar från äldsta tid (1500-talet på några ställen) till 1960 för hela landet. Det återstår några år (1950-talet) i vissa härader i norra delen av landet. Vi kan även ha missat någon volym, och vi planerar att göra en inventering där vi i så fall kommer hitta eventuella volymer som kan ha missats. Men i princip har vi fotograferat av alla bouppteckningar från äldsta tid till 1960 för hela landet, berättar Ann-Louise Paulsson.

Även Riksarkivet har inskannade bouppteckningar. Äldre sådana kan du söka efter här:
 Sök i Bouppteckningar – Riksarkivet – Sök i arkiven

Så söker du Bouppteckning i Arkiv Digital:

  • För att öppna Bouppteckningsregistret loggar du in på arkivdigital.se, klickar på Registersökning och väljer Bouppteckningsregister i listan över registerkällor.
  • När du söker på årtal är det bra att komma ihåg att bouppteckningen inte alltid gjordes samma år som personen avled. Sök därför gärna på ett tidsintervall med start det året som personen avled och ett par år framåt i tiden.  
  • I bouppteckningarna hittar du bland annat uppgifter om släktskap eftersom det finns information om den avlidnes arvingar. Du får även reda på den avlidnes tillgångar och skulder och det finns ofta en lista på den avlidnes ägodelar.
  • Här kan du läsa mer om vad Arkiv Digitals bouppteckningsregister omfattar efter uppdateringen:https://www.arkivdigital.se/online/register/bouppteckningar

Publicerad 30 augusti 2021

———————————————————————————

Sökbara uppgifter om födda i Östergötlands län.

Nu har vi uppdaterat ArkivDigitals födelseregister med nya sökbara uppgifter. Den här gången innehåller uppdateringen uppgifter om personer som föddes i Östergötlands län åren 1750–1799. Det är hela 235 433 nya poster som tillkommit för att göra det enklare för dig som släktforskar.

 

Nu behöver du inte längre bläddra sida efter sida i födelseböckerna utan det räcker att göra en snabb sökning i registret Födda, delar av Sverige. När du hittar personen som du letar efter kan du enkelt klicka dig vidare till födelseboken för att dubbelkolla uppgiften i originalkällan. I originalkällan kan du även hitta ytterligare uppgifter, till exempel om barnets faddrar.

Följande uppgifter är sökbara i födelseregistret:

  • Födelsedatum
  • Dopdatum
  • Barnets förnamn
  • Födelseplats (by, gård etc)
  • Födelseförsamling
  • Föräldrarnas förnamn och efternamn, deras titlar/yrken och åldrar.

Totalt innehåller registret Födda, delar av Sverige nu nästan 7,9 miljoner poster. På den här länken kan du se de församlingar och årtal som ingår i registret efter uppdateringen.

Vi kommer fortsätta att uppdatera födelseregistret så följ gärna vår blogg och våra sociala medier för att inte missa någon uppdatering.
Länk: https://www.facebook.com/arkivdigital/

Skrevs den  

ArkivDigital