Aktiviteter våren 2019

Vårens aktiviteter hos Släktforskarna i Norrköping 2019.

  • Torsdagen 31/1 kl.14.00- UTFÖRD

Studiebesök i Norrköpingsrummet på Stadsbiblioteket. Vår guide är Ola Gustafsson.


  • Torsdagen 14/2 kl. 18.00- ca 20.00- UTFÖRD

Berättarkväll på Sinnet.


  • Torsdagen 14/3 kl.18.00- UTFÖRD

Årsmöte med föreläsning av Peter Kristensson om Norrköpings Kvartersnamn.


  • Torsdagen 25/4 kl. 10:00. – UTFÖRD

Välkommen att följa med till Stadsarkivet i Norrköping på studiebesök.
Vi kommer att bli indelade i två grupper och utifrån det få en rundvandring samt visning av det material som kan intressera oss släktforskare.
Stadsarkivet är Norrköpings kommuns arkivinstitution och den kommunala arkivmyndighetens förvaltning. Det kan sägas vara Norrköpings kommuns minne. I arkivet finns handlingar från 1384 och framåt i tiden.
Här finns huvudsakligen Norrköpings kommuns och dess kommunala föregångares arkiv. Men det finns också enskilda (privata) arkiv som privatpersoner, företag, stiftelser, föreningar och andra organisationer har deponerat eller lämnat till stadsarkivet som gåva.

Intresseanmälan görs i vår föreningslokal eller på mejl till lena.granberg@comhem.se.


  • Torsdagen 16/5 kl. 10.00. – UTFÖRD

Vi gör en utflykt till Gusums Bruk.

Välkommen att följa med Släktforskarna i Norrköping på en utflykt till Syntorp, Gusums Bruksmuseum och visning av Mässingsbruket torsdagen den 16 maj. Hannes Karlsson guidar oss runt.

Lite fakta om museet – Museet drivs av en stiftelse – Stiftelsen Gusums Bruksmuseum – som har tre stiftelsebildare, nämligen Valdemarsviks kommun, IF Metall Norra Östergötland samt familjen Torstensson, vilken var de sista ägarna av bruket. Stiftelsen bildades 1988.

Varierad tillverkning – Som många andra bruk i Sverige så har Gusums Bruk haft ett imponerande antal produkter sedan starten 1653 och fram till slutet 1988. Kanoner, koppar- och mässingstråd, knappnålar, ljuskronor, ljusstakar, viraduk för papperstillverkning, säkerhetsnålar och blixtlås är bara en del av allt som levererats ut till kunder både i Sverige och utomlands. Numera finns endast mässingtillverkningen kvar i Gusum, genom Nordic Brass Gusum AB som är landets enda tillverkare.

Visningen börjar kl. 10.00 och vi samåker från Norrköping och Mirums parkering, övre däck mot E22-an kl. 9.00. Kostnad 40 kronor. Anmälan görs till lena.granberg@slaktforskarna.se

eller på telefon 076-108 21 67 eller i lokalen på Schalegatan 7.

Då meddelar du också om du har egen bil, kan ta med passagerare eller om du behöver skjuts.


  • Torsdag 13/6  har vi planerat ett besök med guidning på Brandkårsmuséet i Simonstorp.

IngBritt, Lena och Mats i aktivitetsgruppen